Operaplein

Az egyedi közvilágítási megoldás virágzó közösségi teret hoz létre

Antwerpen az egyre növekvő lakosságszám mellett, egy új stílusú városi lét lehetőségeit kívánja megteremteni egy új városfejlesztési koncepció révén.

Az operaház környéke a közelmúltban teljes felújításon esett át azzal a céllal, hogy a környéket egy élénk, fenntartható kulturális központtá alakítsák a látogatók és a lakók számára.

Manuel de Solà-Morales spanyol építész tervei alapján a forgalmat egy új földalatti alagútba terelik, így a város visszanyerheti a Leien út egy részét, ahol kialakíthat egy 10.000m² alapterületű sétálóutcát villamossal, kerékpárúttal és egy új metróállomással, így népszerűsítve a zöldebb közlekedést.
 

Világítás, mint egyedi látványosság 

Az új térre, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a Meir – Antwerpen fő bevásárlónegyede – központi állomásra és az operaházra, Manuel de Solà-Morales egy egyedi világítási megoldást képzelt el.  Egy olyan műalkotást, amely lenyűgöző háttérként szolgálhat a téren tett sétákhoz, ezzel egy kicsit különlegesebbé téve azok hangulatát. 

A Schrédert bízták meg az elképzelés megvalósításával, a teljesítménykövetelményeknek való megfelelés mellett. 
 

Egyedi fényfák

A projektben érdekelt felekkel történt egyeztetés után a Schréder STUDIO 8 egyedi fényfát tervezett, amelyek

  • segítik a biztonságos tájékozódást 
  • erős vizuális identitást képeznek
  • Maradásra ösztönzik az embereket, akik jobban megbecsülik a helyszínt. 

Az elegáns szerkezetek meghazudtolják a megvalósításukhoz szükséges műszaki infrastruktúrát. A 12 méter magas fényfák központi oszlopa 5 különböző, egyedi tervezésű fényforrást tart, melyek 2,2m hosszan nyúlnak ki. 
 

Fenntartható közvilágítási berendezések 

A fényfák egyedi tervezésű ágai egyenként 35 meleg fehér (3000K) LED-et tartalmaznak, amelyek úgy lettek beállítva, hogy pontosan oda essen a fény, ahol arra szükség van, elkerülve a fényszennyezést. Meleg, barátságos hangulatot teremtenek alacsony energiafogyasztás (315W) mellett, tökéletesen megfelelve a város fenntarthatósági elvárásainak. 

Operaplein
Antwerpen
Belgium

Vevő

Antwerpen városa

Az Operaplein nemcsak szép lett nappal és éjszaka, hanem elindított egy folyamatot is, amely új élettel tölti meg a területet. A világítás tökéletes lehetőséget kínál az embereknek az operaház környékének felfedezésére éjszakánként.

Kristof Peeters - Head of Public Lighting - City of Antwerp
Kristof Peeters
Közvilágításért felelős vezető - Antwerpen

Határozott jelenlét

A fényfák elhelyezése nagy körültekintéssel történt. Úgy lettek telepítve, hogy az operaház felé haladva egy V alakot formáljanak. A telepítés nemcsak sötét zónáktól mentes, egyenletes világítást biztosít a téren, hanem az emberek figyelmét is az operaházra irányítja, kihangsúlyozva annak éjszakai jelenlétét, miközben az embereket a fő látványosság felé vezeti napnyugta után. 


Tisztelgés a város karaktere előtt   

A fák középső oszlopa „Antwerpen szürkére” lett festve, ami egy sötétszürke árnyalatot takar egy kevés zölddel. Ez a szín harmonizál a környező épületekkel, míg az ágak a tér tetőszerkezetével megegyező piros színűre lettek festve. 

Az eredmény egy lenyűgöző kortárs műalkotás, amely nappal és éjszaka egyaránt feldobja a forgalmas tér hangulatát. 

A projektek minőségére rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk. Hatalmas öröm volt ezen az egyedi megoldáson dolgozni, amely által egy olyan közterület jöhetett létre, ahol az emberek tényleg jól érezhetik magukat.

Stefan Vinken - Engineer - Schréder BE
Stefan Vinken
Mérnök - Schréder BE

A 2018 júniusában telepített fényfák azóta számos beszélgetés tárgyát képezték a lakók és a látogatók között, akik le voltak nyűgözve az egyedi struktúrák láttán. 

A fák kétségkívül hozzájárultak ahhoz, hogy ez a régi, forgalmas sugárút példás közterületté változhasson, amely nappal és éjszaka egyaránt ki van használva. A város nagyon elégedett, hiszen sikerült létrehoznia egy élénk, fenntartható közösségi teret