Oostende uszoda sétány

Az egyedi SHUFFLE oszlopok kifinomult, elegáns műalkotásként válnak a nyüzsgő tengerparti város ikonikus látnivalóivá

Az Északi-tengernél partján fekvő Oostende városát a „Tengerpartok Királynőjeként” is emlegetik. A nagyjából 72.000 lakost számláló város számos látnivalójának köszönhetően népszerű célpont a belga és a külföldi turisták körében egyaránt. Amellett, hogy tengerparti üdülőhely, a művészet és a kultúra városa is egyben, amit körülvesz a természet, és számos sport- és szabadidős létesítményt kínál. Egy nagyobb kikötő is található itt, amely élen jár a tisztább energiákra való átállásban. 

A modern és dinamikus város erős identitást alakított ki magának a vezetőknek köszönhetően, akik elhatározták, hogy alaposan megtervezik a közterületeket, és számos élményt kínálnak a lakóknak és a látogatóknak. A lenyűgöző tengerpartok mellett a város számos kirándulóútvonalat is kialakított, amelyek gyalog vagy kerékpárral is felfedezhetők.

A helyi vezetés nem korlátozza a művészet terjedését a galériákra és múzeumokra, ezért rendszeresen állít ki olyan műalkotásokat közterületeken, mint például a „Kristályhajó”, amely egy szabadtéri galériává alakította a várost, híres belga és nemzetközi művészek által készített hatalmas freskókkal. Szilárd meggyőződésük, hogy a művészet a városban párbeszédet generál, társadalmi kohéziót hoz létre, és arra sarkallja a tusitákat és a lakókat, hogy másképp fedezzék fel a várost, még azokat a területeket is, amelyeket korábban soha nem látogattak meg.

2021-ben a városban nyílt egy vadonatúj uszoda, amelynek a bejáratához egy újonnan kialakított sétány vezet. A helyi vezetés a híres francia világítástervező irodát, az Atelier JÉOL-t bízta meg a terület megvilágításával. Azt kérték, hogy a területnek egyedi, kifinomult identitása legyen, ugyanakkor ne váljon zsúfolttá. 

A világítástervező Guillaume Jéol először arra gondolt, hogy a világítást diszkréten az uszoda homlokzatába és a padokba kellene integrálni, hogy ne zavarják az épület látképét. Mivel ez műszakilag nem volt megvalósítható, úgy döntött, hogy az ellenkező irányba megy, és egy eredeti alkotást javasol, amely:

  •  megragadja a járókelők figyelmét;
  •  egy új művészeti alkotást ad a városnak;
  •  harmonikusan illeszkedik a józan, elegáns környezetbe.

Mozgás és dinamizmus

Ehhez a műalkotáshoz Guillaume Jéol a város szellemiségéből és környezetéből merített inspirációt. Mint minden tengerparti városban, a folyamatos mozgásban lévő víz és a szél itt is a környezet domináns elemei. A mozgás a város dinamikájában is visszaköszön, hála a vezetésnek. Ellenben a medencében lévő víz áll, és csak akkor mozog, amikor az emberek felkavarják. A merülés mozdulata összehúzódásból és ellazulásból áll. A világítástervező ezt a képet kívánta szimbolikusan megjeleníteni a projektben.
Két oszlopsort képzelt el, amelyeknek a magassága fokozatosan nő az alacsonyabbtól a magasig, vagy fordítva, attól függően, hogy honnan nézzük. 

Northlaan 14
Ostende
Belgium

Vevő

Atelier JÉOL

Partner(y)

Szerződő hatóság : Oostende AGSO Mr Karel Vanackere - AG Stadsvernieuwing Oostende Kristof Billiet – Ostende városa
Világítási terv: Guillaume Jéol, Atelier JÉOL
Világítás üzemeltetője: Fluvius

Először azt szerettem volna, ha a sétány letisztult maradna, és semmi sem zavarná az uszoda fehér téglákból kirakott homlokzatának a látványát. Ez azonban végül nem volt lehetséges, így nem maradt sok választás: ha már mindenképpen világítási berendezéseket kell telepíteni a területre, akkor miért ne gondolkodjunk valamilyen művészi megoldásban? A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a megvalósítás kifinomult legyen, és ne legyen giccses, miközben kapcsolódik a témához, még ha csak szimbolikus, elvont módon is. A többit a látogató képzeletére bízzuk!”


 

Guillaume Jéol
Világítástervező - Atelier JÉOL

A művészi elképzelés megvalósításához az Atelier JÉOL egy vékony oszlopot keresett, amelynek a tetején van a világítás, és több méretben érhető el. A SHUFFLE minden feltételnek megfelelt. Miután megtalálták, a tervezőknek meg kellett győződniük arról, hogy műszakilag lehetséges minden oszlopot különböző dőlésszögben elhelyezni. 


Egy világítótest átalakítása az igényekhez 

A Schréder STUDIO támogatta a tervezőket, és elvégezte a szükséges műszaki tanulmányokat az ügyfél által igényelt dőlésszöggel rendelkező SHUFFLE oszlopok gyártásához.

Az oszlopok formája mellett a pozíciójukat is alaposan átgondolták. A hullámokból inspirálódva 5-5 oszlopot két negyed körív mentén helyeztek el a jobb és a bal oldalon, amivel a hullámok mozgását kívánták megjeleníteni, most éppen vízszintes perspektívából. Ez az elrendezés különböző perspektívákat mutat a sétányra vezető főutakról. 

A színeket szintén szimbolikus jelentésük alapján választották. Az oszlopokhoz corten acélt használtak, ami erős kontrasztot alkot a talaj és az uszoda világos színeivel. Az első négy SHUFFLE búrái kék színűek és a vizet szimbolizálják. A corten acél figyelemfelkeltő meleg színárnyalata tökéletesen illik a hideg kék színhez, újabb kontrasztot alkotva. A corten acél bronzszíne Arne Quinze Idegen Sziklák szoborcsoportjára is reagál, amely a szomszédos Zeeheldenplein mentén tekinthető meg.

Oostende számára mindig kihívást jelent a közterületek megvilágításakor, hogy egyszerre vegyék figyelembe a világítási szabványokat – a biztonság és kényelem érdekében – és a területen tartózkodó emberek számára nyújtott élményt. Az Atelier JÉOL tudta, hogy a kék LED-ek választása fotometriai kihívást jelent, ezért egy fokozatos, átmenetes megoldást választottak, amely a kék fénytől a fehér fényig terjed a legmagasabb SHUFFLE felé, garantálva a szükséges világítási szinteket.

Közvilágítás, amely támogatja az elképzelt közterületek létrehozását

Oostende városában a berendezéseknek és a világításnak is támogatniuk kell a közterületek által az emberek számára kínált élményt. Nem válhatnak domináns elemekké, ugyanakkor hozzá kell járulniuk a területen tartózkodó emberek jóllétéhez.

A sétány megvilágítása egy nagyszerű példa. A szimbolikus műalkotás egyedi hatást kelt a közterületen nappal és éjszaka egyaránt. Az elegáns installáció tökéletesen illeszkedik környezetébe, és harmonikus légkört teremt, ahol minden elemnek megvan a helye.

„A közvilágítás egy adott hangulatot teremt, nemcsak éjszaka, hanem napközben is. A tökéletes egyensúly megtalálása nappal és éjszaka között nemcsak a tervezésben jelent kihívást, hanem a nyitott együttműködésben is. Ez csak egy művészetekben jártas világítástervezővel, valamint kitartó és bátor politikusokkal és városvezetőkkel lehetséges.”

 

Karel Vanackere
Folyamatvezető - Projektmenedzser - Oostende AGSO

A Schréder különösen büszke arra, hogy sikeresen teljesítette ezt a kihívást, és megvalósította az elképzelést. A SHUFFLE testre szabásával megfeleltünk a világítástervező elvárásainak műszaki és fotometriai szempontból egyaránt, és egy új ikonikus látnivalóval gazdagítottuk a várost.