Cinquantenaire Park

Az új világítás kihangsúlyozza a városi park építészeti kincseit, és barátságos éjszakai légkört teremt, miközben tiszteletben tartja a környezetet

A Cinquantenaire Park Brüsszel egyik legnépszerűbb látnivalója, amely egy sétányt, kerteket és múzeumokat foglal magába, valamint a Cinquantenaire Diadalívet. A Brüsszel szívében, az európai intézmények között elterülő zöld oázis népszerű a lakók és a turisták körében, és minden évben különböző rendezvények helyszínéül is szolgál.  

A park világítását az 1970-es években telepítették, így azóta sokat romlott a minősége, nehézkes volt a karbantartása, és rengeteg energiát fogyasztott. Ügyfelünk, a Beliris szerette volna lecserélni a világítást egy funkcionális, esztétikus megoldásra, amely kihangsúlyozza az örökséget, és kellemes éjszakai légkört teremt a területen. A megrendelő a Studio Urbanism JP Majot világítástervező irodával és a VSE alvállalkozóval együttműködve a Schréder világítási megoldásait választotta az elképzelés megvalósításához. 

A Schréder nagy tapasztalattal rendelkezik az építészeti hagyatékok megvilágításában világszerte, és a SCULP termékcsalád LED fényvetőit szállította a parkban található különböző emlékművek és szobrok, valamint a diadalív fenntartható megvilágításához, a környezetet is tiszteletben tartva.
 

Kifinomult, fenntartható díszvilágítás

A kompakt és elegáns SCULPFLOOD fényvetők diszkréten illeszkednek a különböző homlokzatokba, és nappal teljesen észrevétlenek. A világítástervezők különböző színhőmérsékletű LED-ek felhasználásával kívántak egy kontrasztos fényhatást létrehozni. 

A meleg fehér LED-ekkel szerelt SCULPFLOOD berendezések megvilágítják az íveket és a kapukat, kihangsúlyozva azok textúráját és mélységét, míg a hidegebb tónusú LED-ekkel szerelt SCULPFLOOD-ok a szobrok építészeti részleteit és az oszlopok kék köveit hangsúlyozzák ki. Az egymás mellé helyezett berendezések feltárják az örökség belső szépségét, és közvetítik annak értékét.
 

A közvilágítás új életre kelti a népszerű közterületet

A Beliris a Halle Bordiau-tól a Rotonde-ig húzódó sétány és kertek mentén is új világítást szeretett volna telepíteni. Ehhez elegáns oszlopunkat, a SHUFFLE-t választották, amely harmonikusan illeszkedik a környezetébe. Lágy, fehér fényével biztonságos, barátságos éjszakai légkört teremt, amely arra ösztönzi a lakókat s a turistákat, hogy egy kicsit kikapcsolódjanak, és élvezzék a létesítmény nyújtotta lehetőségeket sötétedés után. 

Avenue de la Joyeuse Entrée
Brussels
Belgium

Vevő

Beliris

Partner(y)

Világítási terv: Studio d'Urbanisme JP Majot
Alvállalkozó: VSE
42
SHUFFLE
72
SCULPFLOOD 60
22
SCULPFLOOD 150

Minden világítótestet egy világításvezérlő rendszer kezel, így a berendezések az évszakoknak és a parkban zajló eseményeknek megfelelően kapcsolhatók fel vagy le. Két forgatókönyv lett előre beprogramozva, az egyik esténként a teljes parkot megvilágítja, a másik pedig éjfél után és kora hajnalban biztonságos átkelést garantál és biztonságérzetet nyújt az arra sétáló vagy kerékpározó emberek számára. 

A LED technológiával szerelt új világítási rendszer ezenkívül:

  • minimalizálja a fényszennyezést;
  • megelőzi a káprázást;
  • vonzó környezetet teremt;
  • 50%-kal csökkenti az energiafogyasztást.

A Berilis szerint „az új világítás kihangsúlyozza az építészetet, miközben ötvözi az esztétikát a hatékonysággal és az energiamegtakarítással”.