Alsace Lorraine sugárút

Az egyedi világítóberendezésben a mérnöki teljesítmény találkozik a művészettel és az örökséggel

A Pireneusok lábánál fekvő Lavelanet városa változatos ipari tevékenységeiről és a textiliparhoz kötődő múltjáról ismert.  

A helyi vezetés a jövőbe tekintve, a helyi lakossággal egyeztetve dolgozta ki a városközpont felújítására irányuló „Lavelanet 2050” tervet. A cél a könnyen megközelíthető, vonzó közterületek kialakítása és az aktív közlekedés népszerűsítése volt.  

A projekt első fázisaként 2017-ben az Alsace Lorraine sugárutat újították fel, hogy a város egy barátságos bejáratot kaphasson. Az Architecture & Paysage ügynökség által vezetett felújítás célja a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése volt egy zöld, biztonságos útvonal kialakításával.  
 

Egy rendkívül egyedi bejárat a városhoz  

Az egyedi identitás kialakítása érdekében a helyi vezetés Lionel Bessières világítástervezőt bízta meg a Quartiers Lumières ügynökségtől egy egyedi lámpás megtervezésével a sugárútra.  

Lionel Bessières úgy döntött, hogy alkotását a YOA köré építi. A YOA egy nagy teljesítményű világítóberendezés, amely a modern megjelenést ötvözi a legkorszerűbb technológiával. A Schréder SIGNATURE-val együttműködve tervezett egy maszkot, ami egyedi identitással ruházza fel a berendezést és a sugárutat.  

A maszk mintáját a kártolás folyamata ihlette, ami a textiliparban az egyes szálak szétválasztását jelenti, és a város dicső textilipari múltjára utal. Hogy még jobban kihangsúlyozza a város karakterét, a maszk egy „nyitott” kialakítást kapott, így a háttérben látszódnak a Pireneusok.

Avenue Alsace Lorraine
Lavelanet
Franciaország

Vevő

Lavelanet önkormányzata

Partner(y)

Építész: Dessein de ville
Világításterv: Quartiers Lumières
Mérnökiroda: Ingerop Toulouse
Telepítést végző vállalkozás: BV SCOP
Projektmenedzsment: Syndicat (SDE09)

Az újonnan tervezett lámpás letisztult és egyszerű, megfelelő világítást biztosít, és harmonikusan olvad bele a tájba nappal és éjszaka egyaránt.

Le concepteur lumière Lionel Bessières
Lionel Bessières
Világítástervező - Quartiers Lumières

A maszkot is úgy tervezték, hogy az esetleges karbantartási munkálatokat egyszerűen el lehessen végezni.  

 
Jobb környezet mindenki számára  

A városi környezet javítása mellett a gyalogosok és a kerékpárosok számára az új világításnak óvnia kellett a helyi biodiverzitást, és meg kellett felelnie a francia fényszennyezésre vonatkozó törvényeknek.  
A lámpásokba meleg fehér LED-ek (3.000K) kerültek, a bi-power rendszernek köszönhetően pedig a világítás szintje éjszakánként lecsökken, így energia takarítható meg, az élővilág számára pedig természetesebb közeg biztosított.  

A város önkormányzata elégedett az új világítással, ami amellett, hogy magabiztosabbá teszi a lakókat, amikor sötétedés után mennek valahova gyalog vagy kerékpárral, egyben egy nyilvános műalkotás is, amely kihangsúlyozza a város karakterét és a lenyűgöző tájat.