Olimpiai út - Wembley

Egyedi világítási megoldás vezeti a szurkolókat a futball otthonába

2016 májusában a brenti önkormányzat jóváhagyta a Wembley Park felújítási mestertervét, amely Európa egyik legnagyobb felújítási projektje. A Quintain által vezetett projekt célja az volt, hogy a nemzeti stadion körüli területet világszínvonalú rendezvényhelyszínből egy fejlődő londoni városrésszé alakítsa át, amely otthonokat, boltokat és munkahelyeket is magába foglal. 

A projekt részeként a metróállomástól a stadionig vezető Olimpiai utat és az Olimpiai lépcsőt teljesen átalakították a jobb hozzáférhetőség érdekében, és azért, hogy nagyobb terület jusson a fejlődő városrésznek. 

A Schréder a Quintain-nel, a Dixon Jones építészirodával, a Volker Fitzpatrick fővállalkozóval és a Speirs Major világítástervezőivel dolgozott együtt az egyedi világítási megoldáson, amely egy biztonságos, elragadó városképet biztosít.  
 

Több szakterületet érintő projekt a kiemelkedő közterület létrehozásáért 

A Dixon Jones felvázolta az építészeti, a Speirs Major pedig a világítási terveket. A tervezési fázis során a Volker Fitzpatrick heti rendszerességgel szervezett megbeszéléseket, amelyeken részt vettek a tervezők és a többi fél, hogy részletesen átbeszéljék a terveket. A projekt sikere érdekében mindennél fontosabb volt a kiváló koordináció és a hatékony kommunikáció a felek között, különösen a különböző elemek csatlakozási pontjait illetően (például az oszlopok és a burkolat csatlakozása). Mindegyik fél a megrendelő BIM kiviteli terve szerint dolgozott, ami a nagyobb projektek esetében kulcsfontosságú, a dokumentáció kezelése pedig a Viewpoint for Projects segítségével történt.  
 
A világításra vonatkozó iránymutatás úgy szólt, hogy „röviden!”, ami a fő terület fehér világítására és az RGBW csúcsokra vonatkozott, teljes vezérlés mellett. A berendezések vezérlése minden oszlopon csoportokban történik CMS csomópontokon keresztül, a csúcsokat és a korlátot pedig egy összekapcsolt, felhő alapú DMX megoldás vezérli.

Olympic Way, Wembley Park
London
Egyesült Királyság

Vevő

Quintain Limited

Partner(y)

Architect: Dixon Jones
Lighting design: Speirs Major
Principal contractor: Volker Fitzpatrick
34
Egyedi oszlopok
13.5m
Magasság
5
Egyedi fényvetők
4.5m
Karkinyúlás

Egyedi lámpaoszlopok az élmény fokozása, és az identitás kihangsúlyozása érdekében

Az Olimpiai út mentén most összesen 34 egyedi, többcélú oszlop található. 13,5m-es magasságban minden oszlopra egy megvilágított transzparens van szerelve, és egy 4,5m-re kinyúló karon öt különböző, egyedi projektortípus támogatott a dedikált transzparensvilágítás, az RGBW csúcsok és a jövőbiztos, világításon túli funkciók mellett, amelyek közül többet már az első naptól kezdve használ az ügyfél (vezeték nélküli protokollok, futballkamerák, biztonsági kamerák). 

A világítás távolról dimmelhető, így a fényeloszlás egyensúlya is változtatható, és különböző hangulatok teremthetők, miközben a dedikált megoldás egyenletesen világítja meg a transzparenseket, amelyeket normális körülmények között több mint ötvenszer cserélnek évente!  
 
Emellett további hét 16m-es és kilenc 12m-es oszlop található a területen, a stadionhoz vezető lépcsőkhöz pedig új LED-es korlátvilágítást (360 különálló fényforrás) telepítettek. A felszín alatti tér mennyezetébe is beépítésre került a világítás, amely garantálja az ott tartózkodók biztonságát és a kellemes légkört. 

A világítás adaptív, így képes alkalmazkodni a változó mértékű forgalomhoz, a fontos mérkőzések idején a nagy tömegektől kezdve a helyi lakosokig, akik sokkal kisebb létszámban használják ezt az útvonalat és a környező területet. 

Az egész térről beszélünk, amely elvezet a Bobby Moore hídtól egészen a Wembley Stadionig. Elvittem magammal a fiamat, és szurkolóként a teljes városi környezeten keresztülhaladtunk, míg elértünk a stadionig. A lakók életében ez is szerves részét képezi a közösséghez tartozásnak és a közösségi térnek

Clare Thomas
Applikációs vezető – Urbis Schréder

Sokkal több egy lámpaoszlopnál  

Ezek az oszlopok úgy lettek tervezve, hogy elbírjanak további 1.700kg terhelést a későbbi bővítések miatt. Ez jelentős extra teher, amit már az elején figyelembe kellett venni a rögzítési pontokkal, tápellátással és adatkapcsolati pontokkal együtt. Sokszor újra kellett terveznünk, mire eljutottunk egy olyan kialakításig, ami minden fél számára megfelelt. Sok olyan elem lett beletervezve az oszlopokba, amelyek általában nem részei egy tipikus közvilágítási megoldásnak. Ezek nagyrészt okosan el vannak rejtve az emberek szeme elől, miközben jövőbiztosságot és további funkciókat biztosítanak sok-sok évre előre. Az oszlopokban a világítás mellett lehetőség van hangszórók elhelyezésére az egyedi ajtók mögött, és az adatkapcsolat is biztosított a kamerákhoz, szenzorokhoz, vezeték nélküli hozzáférési pontokhoz és futballkamerákhoz.  

A felszíni berendezések közlekedési lámpákat figyelő kamerákat is tartalmaznak (plusz minden ehhez szükséges berendezést), valamint mikrofonállomásokat és hangszórókat. 

A felszíni vízelvezetés is közvetlenül az oszlopok alján fut keresztül, ami első hallásra furcsának tűnhet, de utólag egy nagyon okos építészeti megoldásnak bizonyult, ami jól bevált a kezdeti fenntartások ellenére. Az oszlopok telepítéséhez szükséges koordináció fenomenális volt, egy remek csapatmunka eredménye.

Mark Searle
Projekt igazgató – Urbis Schréder

A 13,5m magas oszlopokat beépített tápellátással, adatkapcsolati pontokkal és számos rejtett rögzítési ponttal tervezték. Ez azt jelenti, hogy a transzparenseket tartó karok leszerelhetők és digitális megjelenítőkre cserélhetők, ha az ügyfél a jövőben ezt szeretné.
 

Intelligens világítás a teljes rugalmasságért 

Egy ilyen horderejű projekt esetében kulcsfontosságú a felek hatékony együttműködése egy alaposan átgondolt struktúrával rendelkező világítási megoldás megvalósításához. 

Mivel a helyszínen tartózkodó emberek száma széles skálán változhat, normális esetben a világítás 50%-os dimmelés mellett üzemel, alacsonyabb kihasználtság mellett pedig nagyobb mértékű dimmelést alkalmaznak. A korlátvilágítás például alapesetben 20%-on üzemel, de akár 200 lux-ot is képes biztosítani a stadionhoz vezető lépcsőkön teljes teljesítmény mellett.  

Ez nagyfokú rugalmasságot biztosít a Wembley Park számára a különböző funkciókhoz. Számos világítási forgatókönyv érhető el, amelyek távolról beállíthatók a különböző eseményekhez, anélkül, hogy fizikailag újra kellene konfigurálni a rendszert. Amikor emberek tízezreit kell biztonságban levezetni a lépcsőkön, a világítás rugalmasan időzíthető vagy felerősíthető igény szerint. 

A rugalmas rendszer azt is lehetővé teszi a Wembley Park számára, hogy távolról bekapcsolják a vészhelyzeti világítást. Ha valami baj történik, még normál működés mellett is lehetősége van az ügyfélnek arra, hogy távolról bekapcsoljon mindent, valós időben.  

Világítási szakemberként bele kell képzelnünk magunkat az adott térbe, és el kell gondolkodnunk azon, hogy miként kapcsolódunk hozzá. Úgy gondolom, hogy ipari szereplőként néha elkövetjük azt a hibát, hogy olyan dolgokat tervezünk és szállítunk, amelyek egyszerűen csak megfelelnek a szabványoknak. 

Gyakran nem gondolunk bele abba, hogy hogyan érezzük magunkat az adott térben, hogyan kapcsolódunk hozzá, és hogy milyen célt szolgál. Számomra ez az egyik legfontosabb dolog, amivel ipari szereplőként meg kell birkóznunk, és úgy gondolom, hogy ebben az esetben ez sikerült. 

Igen, az állomás és a stadion összekötése az elsődleges cél, de emellett az is fontos, hogy egy magával ragadó teret alkossunk a közösség szívében, és összekapcsoljuk a közösséget a térrel. Az általunk szállított berendezések és az erőfeszítéseink az infrastruktúra összekapcsolását szolgálták a szélesebb nyilvánossággal, ami remek dolog. 

Clare Thomas
Applikációs vezető

Az új világítás magával ragadó közterületet alakított ki a helyi közösség számára, és fokozta a látogatói élményt is. Egy infrastruktúra gerincét alkotja, amely a központi sétányon halad keresztül, így a Wembley Park a lakók és a látogatók számára is nyújthat szolgáltatásokat.