Stationsplein

A világítás segíti a fenntartható növekedést és egy új közterület létrejöttét a közösség számára

2015-ben Utrecht városa egy felújítási tervvel állt elő a város központi állomása körüli területre vonatkozóan, hogy ezzel a kerékpározásra és a tömegközlekedés igénybevételére ösztönözze, enyhítse a közlekedési dugókat, és fenntarthatóbbá tegye a várost.

Az Ector Hoogstad építészirodát bízták meg a világ legnagyobb földalatti kerékpárparkolójának megépítésével az állomás alatt, 3 fő szempontot szem előtt tartva: kényelem, gyorsaság és biztonság. A kerékpárosok közvetlenül legurulhatnak az utcáról a parkolóhelyükig, ahonnan gyorsan az állomásra juthatnak, így az ingázás sokkal egyszerűbb és élvezetesebb.

A földalatti kerékpárút létrehozásával a város helyet szabadít fel az állomás előtt, ami lehetővé teszi új kényelmi szolgáltatások nyújtását a kerékpárosok és a többi ember számára, így egy barátságos, élettel teli városrész jöhet létre.

A felújítás részeként az állomás előtti utca is egy nagyobb átalakításon esett át. Egy nagy tér lett belőle, amely összeköti az állomást a Hoog Catherijne bevásárlóközponttal és a történelmi központtal. Ez megkönnyíti a közlekedést, és egy olyan területet kínál az embereknek, ahol összejárhatnak, pihenhetnek, ehetnek, vásárolhatnak, vagy akár kerékpárt javíttathatnak.  

Egy hatalmas, lyukacsos mintázatú tetőszerkezetet is építettek a tér fölé, amely látványos sajátossága lett a területnek, és az esőtől is védi a látogatókat.

A tetőszerkezet egy izgalmas, meglepő építészeti elem, amelynek éjszakánként ragyognia kell. Az Arup céget bízták meg egy egyedi világítási terv elkészítésével, ők pedig minket kerestek fel, hogy kifejlesszünk egy olyan egyedi megoldást, ami a tetőszerkezet tartóoszlopaiba süllyesztve támogatja a letisztult megjelenést.  

A BAM Bouw en Techniek-kel közösen megterveztünk egy olyan lámpatestet, amely megfelelt az Arup elképzeléseinek és elvárásainak teljesítmény és tartósság tekintetében egyaránt. A spirál alakban az oszlopokba süllyesztett fényforrások felső és alsó világításként is szolgálnak, és tökéletesen egyenletesen világítják meg a teret és a tetőszerkezetet egyaránt.

A kellemes éjszakai légkör bevonzza az embereket, és arra ösztönzi őket, hogy itt találkozzanak, pihenjenek, és több időt töltsenek el, miközben igénybe veszik a szolgáltatásokat, ami kedvezően hat a helyi gazdaságra. Az eredmény egy biztonságos, barátságos, fenntartható közterület a közösség számára.

Stationsplein
Utrecht
Hollandia

Customer

City of Utrecht

Partner(s)

Ector Hoogstad Architects
Arup
BAM Bouw en Techniek