Algés völgyhíd

A dinamikus világítási rendszer éjszakánként látványos műalkotássá változtatja az Algés völgyhidat

Szeptember óta az Algés völgyhíd meleg fogadtatásban részesíti az Oeiras városa felé tartó autósokat. Az új világítási rendszernek köszönhetően a betonszerkezet éjszakánként látványos műalkotássá változik.

A csaknem 600m hosszú Algés völgyhíd Oeiras és Lisszabon határán található. Passeio Marítimo de Algés-ból, a Tagus folyó északi partjáról indul, majd a CRIL-be, Lisszabon legjelentősebb belső körgyűrűjébe csatlakozik. A híd alatt egy nagy tér, 3 parkoló és egy közlekedési csomópont található, ahonnan elérhető a busz és a vonat.

A helyi vezetés emlékezetessé szerette volna tenni a városba érkezés élményét azzal, hogy egy látványos, de energiatakarékos világítással látja el a fő átjárót. 

A Schréder felvázolta egy dinamikus világítási rendszer tervét SCULP fényvetőkkel, és végigkísérte a projektet az első látványtervtől kezdve a telepítésen át a beüzemelésig

Összesen 210 fényvető került telepítésre – 154 SCULPLINE RGB és hangolható fehér LED-ekkel a híd alatt, valamint 56 SCULPDOT semleges fehér LED-ekkel, amelyek a híd 14 tartópillérét világítják meg.

A SCULPLINE és a SCULPDOT fényvetők lineáris, minimalista formatervezésüknek köszönhetően diszkréten olvadnak bele a struktúrába, így alig észrevehetők. Az állítható tartószerkezet lehetővé tette a berendezések olyan módon történő elhelyezését, hogy azok a lehető legegyenletesebb világítást biztosítsák a völgyhíd teljes felületén és a pilléreken. Nagyjából 5km vezeték (2,5km tápkábel és 2,5km hálózati kábel) lett elhelyezve a felüljáró alatt, amelyek garantálják a világítási rendszer egyszerű, hatékony üzemeltetését.

Algés Viaduct
Oeiras
Portugália

Customer

Oeiras városa
154
RGB fényvető
2.5km
tápkábel
2.5km
hálózati kábel

A 154 SCULPLINE fényvetőt DMX protokoll segítségével vezérelhető, ami lehetővé teszi különböző világítási programok futtatását, beleértve a város, a portugál zászló vagy akár a helyi sportegyesületek színeinek a megjelenítését, amikor valamilyen különleges eseményre szeretnék felhívni az emberek figyelmét.

Az új világítással számos lehetőség nyílik statikus vagy dinamikus hatások eléréséhez, amelyek javítják Oeiras városának látképét, és kihangsúlyozzák élénk karakterét. A lakók kifejezetten elégedettek az új világítással, ami kellemesebbé teszi napi utazásaikat, és büszkeséggel tölti el őket, a látogatók pedig barátságos, meleg fogadtatásban részesülhetnek, amikor a városba érnek. Ki utasítaná ezt vissza?